• Åben opslagning

    Åben opslagning er god, når man fx vil strikke kanter og andre detaljer i en senere omgang. Den kan ofte erstattes af en opslagning med hjælpegarn, som senere trævles op. Men en åben opslagning er hurtigere og nemmere. Maskerne dannes, ved at man snor løkker om et hjælpegarn. Et godt hjælpegarn er fx et tykt …

    More
  • Aranmønstre

    Strikkemønstrene fra Aranøerne ud for Irlands vestkyst er berømte og smukke. Der er mange af dem – rigtig mange, så her viser jeg kun nogle få teknikker, som af og til kan drille nogen. Plus en enkelt som er mere eller mindre min egen opfindelse.

    More
  • Blonde som aflukning

    En blondekant som aflukning strikkes på tværs af arbejdet. Blondens masker består typisk af et mindre antal masker. Det er en langsommelig aflukning, men den er både sjov at strikke og smuk at se på.

    More
  • Garnskift – uden splejsning

    Når du skifter fra et garnnøgle til et andet, er det en god ide at splejse garnenderne sammen. Men det kan kun gøres i uld. Strikker du med materialer, der ikke kan splejses, kan du bruge denne metode og alligevel få pæne og omtrent usynlige skift. Del de sidste 10-12 cm af hvert nøgle i …

    More
  • Håndketling

        Håndketling er en fin teknik til ombukkede kanter som fx halskanter. Den sys fra retsiden med stikkesting i åbne masker. Man kan også strikke et ekstra stykke glatstrik med en anden farve eller et andet garn. Derefter kan man sy i den sidste maskerække af det “rigtige” i garn, og når kanten således …

    More
  • Italiensk aflukning 4

    Italiensk aflukning

    Italiensk aflukning er en syet aflukning. Og derfor lidt anderledes end de mest brugte aflukninger. Denne forklaring passer til en rib (1 r, 1 vr), hvor første maske er en retmaske. På prøven på billederne er der strikket 2 opsætningspinde inden aflukningen, hvor alle vrangmasker tages løs af med garnet foran arbejdet. Læs mere om …

    More
  • Italiensk opslagning

    Italiensk opslagning

        Lav en startmaske med dobbeltgarn, så du ikke løber tør for garn og nu kan slå op med en korte ende, som vist på filmen. Slå det antal masker op, som du skal bruge. I denne vejledning er første maske i opslagningen ret, og sidste maske er vrang. Vend og strik rib (1 …

    More
  • Jacquardstrik eller Fair Isle

        Jacquardstrik er mønsterstrik med to (eller flere) farver. På bagsiden af arbejdet vil det garn, der ikke strikkes følge strikningen, trådene på bagsiden kaldes medløbstråde eller flotteringer. I dag kalder mange teknikken for Fair Isle, måske fordi mange amerikanske strikkere bruger det på Internettet, selvom den tekniske betegnelse for teknikken faktisk er stranded …

    More
  • Kabelopslagning

    Man bruger kun én tråd til kabelopslagning, og opslagningen er en variation afstrikkeopslagning, men den får en lidt anderledes underkant – lidt pænere – synes mange. Hvis man bruger kabelopslagning til at slå alle maskerne op med, begynder man med en startmaske. Ellers gør man, som det er vist på billederne. Hold arbejdet i venstre …

    More
  • Lodret knaphul

    Man kan strikke lodrette knaphuller uden at bryde garnet, og det giver en pænere finish, når der ikke ligger en hæftning i knaphullets top. Strik frem til det sted, hvor det lodrette knaphul skal være, vend arbejdet, strik tilbage igen. Gør det hele en gang til, så du i alt har vendt 2 gange. Strik …

    More
  • Løkkeopslagning 2

    Løkkeopslagning og løkkeudtagning

    Løkkeopslagning er nyttig i mange situationer. Den giver en fin kant, for man bruger kun en tråd til at danne de nye masker. Den kan fx bruges til knaphuller og andre opslagninger midt i et arbejde. Man kan også bruge enkelte løkker midt i en pind til en meget usynlig udtagning, altså en løkkeudtagning. Begynd …

    More
  • Løkkestrik

    Løkkestrik

      Strik til det sted på retsiden, hvor løkken skal være. Strik 1 ret, men lad ikke masken glide af venstre pind. Brug højre pind til at trække en garnløkke ned til venstre hånds tommelfinger og hold løkken fast med tommelfingeren. Strik endnu 1 ret i samme maske, mens du holder på løkken. Lad masken …

    More
  • Maskesting i åbne masker

    Maskesting bruges til sammensyning af strik. Det kan gøres over aflukkede kanter eller som her i åbne masker. Når man syr åbne masker sammen med maskesting, kan man ikke se sammensyningen, for den er præcis som de strikkede masker. Her er sammensyningen bare syet med blåt garn, for at man kan se stingene. Damp begge …

    More
  • Ret løs af, vrang løs af

    “Tag løs af” betyder, at en maske flyttes fra venstre pind til højre uden at blive strikket. Det kan man gøre på fire forskellige måder, og selv om man ofte gør det sådan lidt tilfældigt, så skal man ikke bevæge sig ret langt ind i strikkemønstrenes forunderlige verden, før det har afgørende betydning, om man …

    More
  • Sammenstrikket aflukning

    Denne aflukning kan bruges, når man har åbne masker, som skal strikkes sammen og lukkes af. Fx i ærmegab, hvor ærmets og bullens masker strikkes sammen til sidst i bunden af ærmegabet. Sæt de masker, der skal lukkes af på hver sin pind. Der skal være samme antal masker på pindene. Læg dem ret mod …

    More
  • Sammenstrikning

    Sammenstrikninger er nyttige og hurtige i mange sammenhænge. Man kan bruge teknikken til biser (små læg) eller til oplægninger for eksempel forneden på en nederdel, hvor man efter sammenstrikningen forsætter opad på arbejdet. I det sidstnævnte tilfælde er det en fordel at slå op med en åben opslagning. Sæt alle de masker, der skal strikkes sammen med …

    More
  • Splejsning af garn 1

    Splejsning af garnender

    Når man skal skifte garn, fx når der ikke er mere garn i nøglet, er det ofte en god ide at splejse enden fra det gamle garn sammen med den fra det nye. Man kan kun splejse uldgarn, men prøv dig frem. På filmen ser du et to-trådet uldgarn, som splejses. Den slags garn er …

    More
  • Strikke- eller skoleopslagning

    Det siges, at denne opslagningsmetode var den, man lærte i skolen i gamle dage, derfor kaldes den også skoleopslagning. Man bruger kun en tråd til strikkeopslagning. Derfor er den god at kende, når man skal bruge flere masker midt i et arbejde. Hvis man bruger strikkeopslagning til at slå alle maskerne op med, begynder man …

    More
  • Timeglasrib

    Timeglasrib er en fin ribkant. Mønsteret er deleligt med 4 + 2 i denne version. Det består af følgende fire pinde, og det er især 2. pind, der kan volde kvaler. 1.p (VRS): 2 r, * 2 vr, 2 r *. Gent fra * til *. 2. p: 2 vr, * 2 dr r sm …

    More
  • Tofarvet krydsopslagning

    Denne opslagning er en ret simpel variant af den opslagning, som de fleste kender og benytter. Hvis man bruger to forskellige farver garn i stedet for et, kan man få en fin tofarvet kant. Begynd med en startmaske med begge garner. Denne maske pilles op, når man når til slutningen af 1. pind. Den laves …

    More
  • Tofarvet rib

    I denne variation af rib strikkes vrangmaskerne i en eller flere kontrastfarver. På prøven er de hvide. Retmaskerne strikkes med grundfarven, her blå. Når man strikker tofarvet rib, holdes garnerne som ved jacquardstrik. Hvis du ikke er fortrolig med den teknik, så kig under jacquardstrik Hold det blå garn (dominanten) over pegefingeren og det hvide …

    More
  • Underudtagninger

    Underudtagninger kaldes også løftede udtagninger. Og som begge navne antyder, så er det, fordi udtagninger laves i masker, der ligger under dem, der sidder på pinden. Underudtagninger er særligt gode til jacquardstrik, fordi de udtagne masker får den rigtige farve så at sige med det samme. Og derfor ikke vil skabe kludder i mønsteret. Men …

    More
  • Lommer

    Vandret åbning i strik

    Du kan strikke en løs tråd ind i et strikketøj, der hvor du senere ønsker, at der skal være en vandret åbning, for eksempel til en lomme eller til en tommelfinger på en vante. På billedet ser du 7 masker, som er strikket med en løs blå tråd. Når de 7 masker er strikket, sættes …

    More
  • Vendepinde og vendemasker

    Vendepinde kaldes også afkortede pinde. Man kan både bruge teknikken til formgivning og til at skabe mønstre med. Vendingerne kan være mere eller mindre synlige. Her forklares en metode, hvor vendingen er omtrent usynlig. Strik til 1 maske før vendingen. Den næste maske er vendemasken. Tag masken vrang løs af med garnet foran arbejdet. Vend, …

    More
Opdaterer…
  • Ingen varer i kurven.